Avancronica de concert

 Dobszay.Pter.1

Joi, 18 ianuarie 2018, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
                     
                       
În program:
         
L. v. Beethoven: Fidelio - uvertura
E. Elgar: Concert pentru violoncel și orchestră, op. 85
L. v. Beethoven: Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60
                  
 
                           
Dirijor: DOBSZAY PÉTER (Ungaria)
Solist: PETRUS BÖLÖNI ÁRON – violoncel (Ungaria)
       
       

La concertul următor vă oferim spre audiere trei compoziții de mare frumusețe. Prima lucrare este uvertura Fidelio de Ludwig van Beethoven (1770—1827). Fidelio este singura operă a lui Beethoven inspirată de o melodramă franceză (Bouilly) a epocii revoluţionare. Compozitorul a scris patru uverturi pentru această operă: cele trei Uverturi Leonora şi ultima, Fidelio, care precede în mod obişnuit reprezentarea dramei. Vom continua cu Concertul pentru violoncel și orchestră, op. 85 de Edward Elgar, poate cel mai cunoscut compozitor englez din istoria muzicii moderne. Muzica sa îmbină spiritul lirismului romantic cu eleganţă şi nobleţe tipic britanică. Concertul a fost scris în vara anului 1919 şi a fost cântat în primă audiţie de Felix Salmond, la 26 octombrie 1919, în Queen's Hall la Londra. Lucrarea a fost dedicată criticului de artă Sir Sidney Colvin şi soţiei acestuia, Frances, prieteni ai muzicianului.  Simfoniile cu număr par aparţinând marelui clasic vienez, Ludwig van Beethoven (1770–1827), reprezintă faţa luminoasă, însorită a creaţiei sale orchestrale. La fel este şi în cazul Simfoniei a IV-a în Si bemol major, compusă în 1806, caracterizată de o inventivitate şi prospeţime aparte, lucrare cu care vom încheia concertul nostru.

Dirijorul invitat Dobszay Péter, născut în 1990, este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din generaţia lui. A studiat dirijatul cu Hamar Zsolt, apoi a fost admis în Programul de îngrijire a talentelor al Academiei de Muzică din Budapesta, unde a urmărit cursurile lui Ligeti András, Gál Tamás și Medveczky Ádám. În 2014 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Eötvös Péter. În prezent este dirijor permanent la Orchestra Simfonică din Szolnok. A dirijat la Palatul Artelor și la Academia de Muzică din Budapesta, precum și la Centrul Kodály din Pécs. Este adesea dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii „Pannon” și Orchestrei Simfonice din Szeged, a susținut numeroase concerte cu Orchestra Simfonică din Budapesta, Orchestra Simfonică MÁV și Savaria, precum și cu Orchestra de Cameră „Mendelssohn”. Dirijează frecvent concerte oratorice colaborând cu artiști de renume, precum Kováts Kolos, Berczelly Petrus.Boloni.AronIstván, Pitti Katalin, Kolonits Klára, Megyesi Zoltán, sau Cser Krisztián. În 2017, la Concursul Internațional de Dirijat ”Maestro Solti” s-a calificat în finală, obținând premiul special al publicului.

Solistul invitat Petrus Bölöni Áron s-a născut la Oradea, într-o familie de artişti. A început studiul instrumentului la vârsta de 7 ani în cadrul Liceului de Artă din Oradea, cu prof. Marcu Sikes Ágnes, i-au mai fost profesori Radó István şi Trendler Mária, artişti ai orchestrei Filarmonicii din Oradea. Și-a continuat studiile muzicale la Gimnaziul de Muzică ”Szent István” și la Conservatorul ”Bartók Béla” din Budapesta, unde a studiat sub îndrumarea lui Puskás Zsolt. A absolvit Academia de Muzică din Budapesta la clasa prof. Déri György. A participat la  cursuri  de  măiestrie susţinute de Perényi Miklós, Mező László, Koó Tamás, Mérei Tamás, Banda Pál, Kertész György, Kertész Ottó, Déri György, Jonathan Cohen, Friedrich Gauwerky, Varga Tamás, Steven Isserlis, Dmitry Ferschtman. În 2010 a participat la un turneu cameral în Italia, unde a avut ocazia să concerteze cu celebra pianistă Marta Argerich şi violonistul Hosszú Legocky Géza. Din 2015 este angajatul Operei  Maghiare de Stat din Budapesta, în cadrul proiectului „Academia Operei”. În 2016 devine violoncelistul Orchestrei Filarmonice din Győr.