Avancronica de concert

J.S.Bach.2

Joi, 31 mai 2017, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
MEDALION J. S. BACH
                
                                
În program:
 
J. S. Bach:
- Concert brandenburgic nr. 3 în Sol major, BWV 1048
- Concert brandenburgic nr. 4 în Sol major, BWV 1049
J. S. Bach-L. Schinina: Ciaccona din Partita în re minor, BWV 1004
J. S. Bach-L. Stokowski: Toccata şi fuga în re minor, BWV 565
                              
Dirijor: ILARION IONESCU-GALAȚI
Soliști: NAGY KÁLMÁN – vioară
           VASILE FOICA – flaut
           NAGY ÉVA – flaut
                                  

Iubitorii muzicii baroce sunt așteptați joi la un concert cu lucrări de J. S. Bach (1685—1750), compozitor german, violonist și organist considerat în mod unanim ca fiind unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică. În prima parte a concertului veți putea asculta Concertele brandenburgice nr. 3 și 4. Cele şase Concerte brandenburgice reprezintă o colecţie de concerti grossi compuse contelui Nagy.Kalman.6Christian Ludwig de Brandenburg în 1719, perioadă în care Bach era capelmaistru la Köthen. În concertul nostru, garanția unei interpretări de clasă a Concertului brandenburgic nr. 4 în Sol major, va fi asigurată de către concert-maestrul nostru Nagy Kálmán, flautistul Vasile Foica și de flautista Nagy Éva.

Nagy Kálmán este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar de-a lungul carierei sale a activat în cadrul mai multor orchestre și formații camerale din țară și străinătate. Ca solist concertist a realizat mai multe concerte atât în țară, cât şi în mai multe ţări din Europa. A participat la festivalurile „George Enescu” (Bucureşti), „Musica Sacra” (Târgu-Mureş) şi „Toamna Muzicală Clujeană”, a concertat în Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Olanda, Spania, Gibraltar, Franţa, SUA, Japonia şi Vasile.Foica.5Belgia. Din 2013 deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea.

Vasile Foica obține diploma de licență în muzică, specializarea muzică instrumentală - flaut, în 1978, la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. În același an este angajat la Filarmonica de Stat Oradea, unde în scurt timp devine prim flautistul orchestrei simfonice. De-a lungul anilor, pe lângă activitatea din cadrul orchestrei simfonice, îl regăsim și în componența unor formații camerale – cu cvintetul de suflători „Vasile Jianu” câștigă premii naționale și realizează înregistrări la Radio București – dar și în postura de solist al unor concerte din cadrul stagiunilor filarmonicii orădene. În 2010 i se acordă de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național Diploma de Nagy.Eva.4Excelență, pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei muzicale. Din 2011 este directorul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.

Nagy Éva este absolventa Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de flaut a profesorului Gavril Costea. În 2006 începe studiul instrumentului piccolo la cursurile de masterat. Din 2007 este artist instrumentist flaut și piccolo-solo al Filarmonicii de Stat „Transilvania”. În calitate de solistă a realizat numeroase concerte în țară și în USA (2015) și a participat la diferite festivaluri, precum: Festivalul „George Enescu” din București, Festivalul „Harmonia Cordis” din Târgu-Mureș și Festivalul „Toamna Muzicală” din Cluj-Napoca. Colaborează frecvent cu Orchestra Filarmonicii din ținutul secuiesc. În 2014 a obținut diploma de doctor, cu mențiunea „Summa cum laude”, sub îndrumarea prof. Dr. Angi István. Din 2013 este flautista Filarmonicii de Stat Oradea, unde în 2016 prin numire temporară devine șef partidă al compartimentului flaut.

În partea a doua a concertului vă propunem spre audiere două aranjamente realizate pe baza unor lucrări celebre din creația lui J. S. Bach. Bach, probabil între anii 1717 și 1720, a compus Partita în re minor pentru vioară solo. Lucrarea este alcătuită din cinci mișcări. De cele mai multe ori interpretată separat, ca o lucrare de sine stătătoare – detașat de celelalte părți ale Partitei – Ciaccona va fi interpretată în orchestrația compozitorului Luigi Schinina. Compus inițial pentru orgă, Toccata şi fuga în re minor, BWV 565 în versiunea orchestrală apare prima dată în filmul de animație al lui Walt Disney „Fantasia” în 1940, interpretată sub bagheta cunoscutului dirijor Leopold Stokowski (1882-1977) și în aranjamentul acestuia pentru film.

iv 05   ilarion ionescu galati   dirijor colorDirijorul invitat al concertului este maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi – numit de critica de specialitate „omul-orchestră”, „dirijorul pictor”, „un prinţ al baghetei” – indiscutabil unul din cei mai de seamă dirijori şi interpreţi români, cunoscut şi recunoscut pentru meritele sale în domeniul muzicii, valori pe care le-a transmis publicului ascultător în timpul unei cariere de peste cinci decenii. Formarea sa artistică s-a realizat la şcoala unor mari maeştri ai baghetei, precum Iosif Conta, Emanuel Elenescu şi Mircea Basarab, apoi la Paris cu Charles Münch şi Pierre Dervaux, continuând prin cursurile de perfecţionare la New York cu Leopold Stokowski şi la Philadelphia „Curtis Institute” cu Eugene Ormandy. I s-a deschis astfel o carieră muzicală internaţională pe trei continente, de-a lungul căreia ar fi greu de enumerat nu numai ţările, dar şi numele orchestrelor şi soliştilor de prestigiu, alături de care a avut ocazia să lucreze. Paralel s-a dedicat timp de mai bine de treizeci de ani Filarmonicii din Braşov în calitate de dirijor permanent şi a realizat nenumărate concerte alături de toate orchestrele din ţară. Ne mândrim deci, că maestrul Galaţi este astfel şi un vechi prieten al publicului orădean şi un mult apreciat oaspete al orchestrei filarmonicii noastre.