Avancronica de concert

AlexandruIlie1

 

Joi, 24 septembrie 2020 , orele 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
                                
                                   
În program:
 
W. A. Mozart:
- Simfonia  nr. 23 în Re major, K.181
- Simfonia nr. 25 în sol minor, K.183
A. Dvořák: Concert pentru violoncel și orchestră în si minor, op. 104
          
Dirijor: ALEXANDRU ILIE
Solist: OCTAVIAN LUP – violoncel
                     

În prima parte a concertului vom interpreta două lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), prima dintre ele fiind Simfonia nr. 23 în Re major, compusă în 1773. Vom continua cu Simfonia nr. 25 în sol minor, K.183. Dintre cele 41 de simfonii compuse de Mozart, doar două au tonalitate minoră (nr. 25 şi nr. 40). Simfonia nr. 25 („sol minor mic”), compusă în anul 1773, oarecum prefigurează deja trăsăturile personale şi interiorizate ale simfoniei nr. 40 („sol minor mare”) de la sfârşitul vieţii autorului. În încheierea concertului veți putea asculta Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor, op. 104 de Antonin Dvořák (1841-1904). Dvořák a compus două concerte pentru violoncel: primul în 1865, iar al doilea – devenit celebru pe plan mondial – cu 30 de ani mai târziu. Această din urmă lucrare este ultima compoziţie scrisă în Statele Unite, purtând trăsături de nostalgie faţă de pământul natal. De fapt ea fusese terminată deja în Cehia (Pişek), în iunie 1895 şi dedicată lui Hanus Wihan, membru al Cvartetului Ceh. Prima audiţie a concertului a fost dirijată de către compozitor în 1896, la Londra.

Dirijorul invitat, Alexandru Ilie din 2017 este dirijor permanent al Operei Comice pentru Copii din București, iar din anul 2019 a preluat și funcția de dirijor permanent al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Colaborează cu orchestre din întreaga țară: Filarmonica Oltenia – Craiova, Filarmonica Piteşti, Filarmonica Ploieşti, Camerata Regală, OctavianLup6Orchestra Operei Braşov, Orchestra de Tineret din Iaşi, Filarmonica „Transilvania” – Cluj, Filarmonica „Banatul” – Timişoara, Filarmonica „Ion Dumitrescu” – Râmnicu Vâlcea, Opera Română Craiova, Filarmonica Muntenia – Târgoviște, Concertino – Cluj, Orchestra Simfonica București, Orchestra Națională Electrecord, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei. Alexandru Ilie este fondator şi co-fondator al Cameratei Intermezzo, Corului Regal, Orchestrei şi Corului Metropolitan, Cervantes Chamber Orchestra sau VIBE Orchestra.

Solistul invitat, Octavian Lup, este membru al cvartetului de violoncele Cellisimo alături de Marin Cazacu, Alexandra Guțu și de Răzvan Suma. De asemenea, este prim violoncelist al orchestrei Camerata Regală, membru al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Simfonice a României. A susținut recitaluri și concerte atât în România, la București, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu-Mureș, Tulcea, Botoșani, Arad, Constanța, Brașov, Iași, Sibiu, Sinaia, cât și în țări precum Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveția, Austria, Franța, Olanda, Germania sau Portugalia. Din 2019 face parte din orchestra Operei Naționale din București, în paralel desfășurând și o bogată activitate solistică și pedagogică. De asemenea, este atras și de arta dirijorală, fiind dirijorul orchestrei A.T.A.C., prin proiectul New Hope pe care l-a conceput în 2019.