Avancronica de concert

rimbu 7 

Joi, 27 septembrie 2018, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
                                
          
În program:
 
S. Rahmaninov: Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 18
Ch.-C. Saint-Saëns: Simfonia a III-a în do minor „cu orgă”, op. 78
                                   - orgă: KRISTÓFI JÁNOS
        
          
Dirijor: ROMEO RÎMBU
Solist: DANIEL GOIȚI – pian
                                    
                                

În programul concertului din 27 septembrie vă propunem spre audiere două lucrări de mare frumusețe. În deschidere veţi putea asculta Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor, op. 18 de Serghei Rahmaninov (1873—1943). Rahmaninov a fost unul dintre cei mai proeminenţi continuatori din secolul XX ai tradiţiei şcolii romantice ruse din secolul XIX. Scris între 1900-1901, concertul constituie o creaţie culminantă a lui Rahmaninov, poate cea mai cunoscută lucrare a autorului. Compozitorul a dedicat acest concert doctorului Dahl, cel care l-a ajutat să-şi recupereze curajul şi credinţa de a crea, în urma eşecului suferit la premiera primei sale simfonii.

iv 25 daniel goiti   solistÎn concertul nostru, garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de maestrul pianist Daniel Goiți. Goiți a concertat cu toate filarmonicile din ţară, a susţinut recitaluri de pian în Germania, Japonia, Israel. A avut numeroase înregistrări şi apariţii la posturile TV din Bucureşti, Cluj, Viena, Berlin. Deține numeroase premii: pentru cea mai bună interpretare a lucrărilor franceze pentru pian (Conservatorul din Paris), Premiul I la Concursul International pentru pian “Arthur Schnabel”, Berlin 1992, dar și nouă premii I la diferite concursuri naţionale de interpretare la Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Craiova. Daniel Goiţi este un artist apreciat pretutindeni atât pentru claritatea şi precizia tehnicii, cât şi pentru forţa expresivă a stilului său interpretativ, rezultată dintr-o permanentă şi profundă înţelegere şi trăire a discursului muzical redat.

În cea de-a doua parte a concertului vă propunem spre audiere Simfonia a III-a în do minor „cu orgă”, op. 78 de Charles Camille Saint-Saëns (1835—1921). Compozitorul a fost un copil minune care a uimit Franța cu talentul său muzical. Ca interpret a dovedit o tehnică perfectă, iar numărul mare de lucrări compuse i-a asigurat și poziția de compozitor francez important. Când Gounod a ascultat pentru prima dată simfonia lui Saint-Saëns, a exclamat : „Iată-l pe Beethoven al Franței!" Scrisă la cererea secretarului Societății Filarmonice Regale din Londra, simfonia este expresia unui talent aflat la apogeu. Este cunoscută în lumea muzicală ca Simfonia cu orgă pentru că autorul a atribuit acestui instrument un rol important în partitură.

Conducerea muzicală a concertului aparţine dirijorului nostru permanent, maestrului Romeo Rîmbu.