Avancronica de concert

Mark.Kadin.1 

Joi, 15 noiembrie 2015, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
      
            
În program:
 
W. A. Mozart: Directorul de teatru – uvertura, K.486
J. Haydn: Concert pentru oboi și orchestră în Do major
P. I. Ceaikovski: Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36
 
                                    
Dirijor: MARK KADIN (Rusia)
Solist: GÁTI SÁNDOR – oboi
              
                                                           

La concertul următor vă oferim spre audiere trei compoziții interesante. Prima lucrare este Uvertura Directorul de teatru de Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Atmosfera uverturii este diversă, cuprinzând concomitent momente de joc şi de seriozitate, care – potrivit efectelor zgomotoase – au un scop de reprezentare parodistică. Vom continua cu Concertul pentru oboi și orchestră în Do major de Joseph Haydn (1732-1809), compus în anul 1800. Foarte mult timp manuscrisul acestui concert a stat ascuns, lucrarea fiind descoperită numai în anul 1926. Cea de-a treia compoziție este Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski (1840—1893). Lucrarea datează din 1877 și este prima dintre cele trei mari simfonii (a IV-a, a V-a și a VI-a), ele, spre deosebire de primele trei, ocupând un loc premanent în repertoriul universal de concerte.

Dirijorul invitat, Mark Kadin, din 2017 este director artistic al Orchestrei Simfonice Naționale Radio din Bulgaria. Pe lângă circa 30 de concerte susținute anual în Rusia, a realizat numeroase turnee în Elveția, Olanda, Germania, China, Corea. A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum: Koelner Philharmonie, Tonhalle Duesseldorf, Munich-Herkulessaal, Orchestra Națională Rusă, orchestrele simfonice din Moscova, Queensland, Cipru, Roma, Yucatán, Orchestra Simfonică Radio a Slovaciei, orchestrele filarmonicilor din Novosibirsk, Samara, Volgograd, Voronej, Khabarovsk, Rostov, Macedonia, Orchestra de Stat din Istanbul, Israel Sinfonietta, Orchestra Filarmonicii „Arthur Rubinstein", Orchestra Simfonică Națională din Costa Rica, Orquestra do Parana, Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Xiamen Philharmonic. De-a lungul carierei sale a colaborat cu artiști de renume, precum Dmitri Khvorotovsky, Gati.Sandor.3Mikhail Pletnev, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Boris Berezovsky, Sumi Jo, Viktor Tretiakov, Nikolai Luganksy, Denis Matsuev, Alexander Knyazev.

Solistul concertului, Gáti Sándor, din 2003 este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea. Este preocupat în mod deosebit de instrumentele- şi muzica barocului, participă în acest sens la cursurile de măiestrie susţinute de Sabine Kaipainen, Tuomas Kaipainen (2005) şi Guido Titze (curs de măiestrie oboi baroc, 2008), Marcel Ponselle (2012, curs de măiestrie oboi baroc), alături de care a susţinut un concert în calitate de solist cu Ansamblul Baroc Il Gardellino în Sala Radio Bucureşti. Este membru fondator al Ansamblului de muzică veche Il pastor fido, realizând concerte, precum şi programe cu rol educativ cu acest ansamblu. Sub conducerea lui Sabin Pautza a participat la un curs de orchestră în 2005, în acelaşi an a fost premiat la concursul de interpretare Sigismund Toduţă. Participă la o serie de concerte în ţară şi străinătate, atât în calitate de solist, cât şi ca muzician de cameră, colaborează cu formaţii camerale de muzică veche, participă la diferite festivaluri. A realizat mai multe concerte în calitate de solist şi cu Orchestra Filarmonicii din Oradea.