Avancronica de concert

Kaganovskiy.dirijor.7 

Joi, 23 mai 2019, ora19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
                
                          
În program:
 
P. I. Ceaikovski: Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în si bemol minor, op. 23
J. Brahms: Simfonia a II-a în Re major, op. 73
        
          
Dirijor: ARTUR KAGANOVSKIY (SUA)
Solist: SZÉKELY ATTILA – pian (Germania)
                     
 
                                                             

În programul concertului din 23 mai vă propunem spre audiere două compoziţii aparţinând generaţiei romantice de compozitori. În deschidere veţi putea asculta Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893). Lucrarea se caracterizează atât prin diversitatea conţinutului emoţional şi bogăţia tematicii, cât şi prin amploarea tratării simfonice unită cu strălucirea virtuozităţii părţii solistice. Scris între 1874-1875, terminat la Moscova, concertul a fost dedicat lui Nicolai Rubinstein, care însă a refuzat să-l cânte, considerându-l prea dificil. Cel care a lansat într-adevăr cariera mondială a acestei lucrări strălucitoare a fost Hans von Bülow, la premiera de la Boston din 25 octombrie 1875.

Szekely.Attila.7Solistul invitat Székely Attila s-a născut în 1974 la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2002 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. Dr. Adriana Bera. În 2002 a obținut premiul și bursa DAAD (Germania). A urmat cursurile de perfecționare ale maeștrilor Arkadi Sevidov, Malcolm Bilson și Amirás Gábor. În 1999 a obținut premiul I al Concursului „Chopin” din București și premiul III al Concursului Internațional „Jeunesses Musicales”. În calitate de solist concertist a avut apariții în numeroase concerte în Germania, Elveția, Italia, Marea Britanie și în Scandinavia, precum și cu orchestre importante din România. În cadrul Festivalul Internațional „Mozart” din Cluj-Napoca, susţine concerte alături de artişti internaţionali de renume, precum Robert Levin, Jaap Schröder sau Malcolm Bilson. Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin”.

În cea de-a doua parte a concertului nostru veţi putea audia Simfonia a II-a în Re major, op. 73 de Johannes Brahms (1833—1897). Partitura simfoniei s-a înfiripat uluitor de repede în decursul lunilor de vară ale anului 1877. Prima audiţie a avut loc la Viena, în 30 decembrie 1877, sub bagheta lui Hans Richter, cu un succes răsunător care i-a înlesnit o rapidă popularizare. Simfonia în Re major este unul din cele mai luminoase tablouri sonore ale creaţiei brahmsiene.

Dirijorul invitat, Artur Kaganovskiy a emigrat împreună cu familia din Moscova în SUA, la vârsta de 6 ani, fiind îndemnat și ajutat de renumitul violonist Isaac Stern. A absolvit obținând și masteratul la „Julliard School” din New York, avându-i profesori pe Jonathan Strasser și pe mentorul său de mai târziu, legendarul dirijor afro-american, James DePreist. În timpul anilor de studiu a câștigat bursele „Fritz Kreisler” și „Joseph Fuchs”. A susținut concerte în Europa, America de Nord, America de Sud, China și Rusia. A dirijat orchestre importante, precum Manhattam Philharmonic Orchestra, New York Chamber Virtuosi și Soliștii Camerali din Salzburg. Din 2018 este dirijor permanent și director artistic invitat al Orchestrei de Cameră din Miercurea Ciuc. De-a lungul carierei a concertat cu artiști renumiți, precum Shlomo Mintz, Pinchas Zukerman, Rami Solomonow, Itzhak Perlman și Michael Tree.