Avancronica de concert

Honlap.TF.RO.1

FESTIVALUL PRIMĂVERII cu artişti invitaţi preponderent din Japonia, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, a devenit o tradiţie a Filarmonicii de Stat Oradea, prin colaborarea cu violonistul-profesor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia). Datorită acestei conlucrări fructuoase, alături de artiști români celebri, putem invita anual și tineri muzicieni talentaţi din spaţiul japonez. În această ediţie a festivalului am prevăzut patru concerte simfonice (19, 21, 26 și 28 martie). Sperăm ca acest festival să aducă multă bucurie şi primăvara mult aşteptată în sufletele spectatorilor Filarmonicii.
              
Marți, 19 martie, ora 19
CONCERT SIMFONICFoto.TF
              
Dirijor: TIBERIU SOARE
Soliști:
AOSHI YOSHIDA – vioară (Japonia)
NAGY KÁLMÁN – vioară
YUNA KUSANAGI – vioară (Japonia)
MOTOKO TERAUCHI – ryuteki (Japonia)
MIO MIGIYAMA – vioară (Japonia)
                      
J. S. Bach: Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043
W. A. Mozart: Simfonia nr. 35 în Re major „Haffner”, K.385
Isetsu Iken: To distant day
          - transcripție pentru vioară și ryuteki de Kageaki Miwa
S. Prokofiev: Concert nr. 1 pentru vioară și orchestră în Re major, op. 19
                   
Joi, 21 martie, ora 19
CONCERT SIMFONIC
                 
Dirijor: TIBERIU SOARE
Soliști:
YUNA KUSANAGI – vioară (Japonia)
RĂZVAN SUMA – violoncel
KYOKO TAGAWA – pian (Japonia)
                  
M. Ravel: Tzigane
J. Haydn: Concert nr. 1 pentru violoncel și orchestră în Do major
L. v. Beethoven: Concert nr. 4 pentru pian şi orchestră în Sol major, op. 58
                      
Marți, 26 martie, ora 19
CONCERT SIMFONIC
                      
Dirijor: CIPRIAN MARINESCU
Soliști:
MADOKA IIDA – pian (Japonia)
AYUMI TAMURA – vioară (Japonia)
TADASHI KANKI – contrabas (Japonia)
SAYAKA TAMURA – vioară (Japonia)
                 
W. A. Mozart: Concert nr. 23 pentru pian și orchestră în La major, K.488
G. Bottesini: Gran duo concertante pentru vioară, contrabas și orchestră
M. Bruch: Concert nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op. 26
                 
Joi, 28 martie, ora 19
CONCERT SIMFONIC
                   
Dirijor: HORIA ANDREESCU
Solist: ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU – flaut
            
J. Haydn: Simfonia nr. 60 „Il distratto” în Do major
W. A. Mozart: Concert pentru flaut și orchestră în Re major, K.314
L. v. Beethoven: Simfonia a V-a în do minor, op. 67
                 
Despre artiști:
                                
TIBERIU SOARE – dirijor
                                       
tiberiu soareTiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului, își desfășoară activitatea de dirijor din anul 1999. Este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de Dirijat Orchestră (clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei) şi cea de Interpretare Instrumentală (clasa conf. univ. Ion Popescu). S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – stilistică dirijorală (cu Horia Andreescu) şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Între 2002-2006 a fost profesor în cadrul universităţii pe care a absolvit-o, împărtăşind experienţa sa cu studenţii secţiilor de Muzică de Cameră şi Clasa de Operă. Tiberiu Soare desfăşoară o bogată activitate ca dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (2004-2013, 2016-), sub bagheta sa derulându-se numeroase proiecte şi pregătindu-se importante premiere apreciate de public şi de presa de specialitate. Pe plan internațional activitatea artistului constă în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi Royal Philharmonic Orchestra (Londra), London Philharmonic Orchestra, Volksoper Orchester (Musikhaus, Viena), KammerensembleN (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Radio Praga, Orchestra de Cameră din Chișinău, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Filarmonicii din Praga, "Bedrich Smetana" Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Sud-Westfalische Philharmonie Orchester (Baden-Baden, Germania), Broad Stage Festival Orchestra (Los Angeles, SUA). La pupitrul Orchestrei Naționale Radio a realizat până acum mai multe concerte și înregistrări. Aprecierea bogatei activităţi artistice a dirijorului român s-a concretizat şi în mai multe distincţii obţinute. În anul 2003 a primit Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. A fost de asemenea distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România (2011), în urma realizării premierei spectacolului "Oedipe" de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Aoshi.Yoshida.9Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", ediţia 2011. În 25 martie 2015 Casa Regală a României i-a conferit lui Tiberiu Soare distincția „Ordinul Coroana României” în Grad de Cavaler. Între anii 2007-2008 a fost inițiator și coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naționale București. Între anii 2012-2015 a fost dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Din 2004 este dirijorul Ansamblului de Muzică Nouă „Profil” din București. Din 2007 este colaborator permanent al Fundației „Calea Victoriei”. În această calitate a susținut mai multe șiruri de conferințe interactive pe teme muzicale. În prezent este dirijor al Operei Naționale București.
                    
AOSHI YOSHIDA – vioară
                        
Aoshi Yoshida începe studiul viorii cu Ciprian Marinescu la o vârsta relativ târzie, de 11 ani. Fiind îndrăgostit de instrument, face progrese remarcabile și în decursul anilor ajunge să stăpânească un repertoriu bogat și variat. Este pentru a patra oară prezent în „Festivalul Primăverii” din Oradea, iar din 2018 petrece și mai mult timp în România, fiind student la Academia de Muzică din București.
              
NAGY KÁLMÁNvioară
               
Nagy.Kalman.9Nagy Kálmán s-a născut în 1984 la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006 a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, clasa prof. Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. Din 2003 este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, iar din 2006 concert-maestru al Orchestrei „Classica” din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ţinutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania”. În 2009 a fost bursier al Fundaţiei Communitas. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor, Klaus Maetzl. Din 2012 este membru al Orchestrei Festival „London Bucharest”, iar între 2012-2013 a fost membru al Orchestrei „Dohnányi” din Budapesta. În calitate de solist a concertat alături de filarmonicile din Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica din Ținutul Secuiesc, Orchestra Camerata Romanica din Cluj-Napoca și Camerata Michael Haydn, Harmonious Chamber Orchestra Osaka, colaborând cu dirijorii Shinya Ozaki, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăiescu, Tiberiu Soare, Mark Kadin, Christoph Cech, Octav Calleya, Mihail Agafita, Romeo Rîmbu, Constantin Grigore ș.a. De numele lui se leagă și premiera Yuna.Kusanagi.9mondială a lucrării Fantezie concertantă pentru vioară și orchestră de Ferdinand Weiss, înregistrat și lansat apoi cu sprijinul Asociației Compozitorilor din Austria de Jos (INÖK). Din 2013 deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea. Din 2015 deține statutul de membru fondator, concertmaestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn. Ca solist a mai concertat în Ungaria, SUA și Japonia.
                      
YUNA KUSANAGI – vioară
                     
Yuna Kusanagi a început studiul viorii la vârsta de cinci ani. A fost membra Orchestrei de Tineret „Sakira”, dirijată de Kazuyoshi Akiyama, când avea doar 7 ani. În calitate de solistă a interpretat, Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră în la minor de Henri Vieuxtemps, colaborând cu Camerata „Hamamatsu”. În 16 martie 2019 a avut prilejul să cânte în cadrul concertului de comemorare a Motoko.Terauchivictimelor cutremurului din Japonia, susținut la Ateneul Român. De-a lungul anilor i-a avut ca îndrumători, printre alții, pe Noriko Kouzai, Kimitoshi Nakamura și Ciprian Marinescu. A participat la cursuri de vară susținute de Liviu Prunaru în Amsterdam. În prezent studiază muzică de cameră cu Masato Fujii și Kazuo Senzaki.
                         
MOTOKO TERAUCHI - ryuteki
                             
Motoko Terauchi a studiat în copilărie pianul. Mai târziu a început studiul „gagaku” (vechea muzică a curții imperiale japoneze), specializându-se pe instrumentul ryuteki. Interpretează în primul rând muzică clasică japoneză, dar a înregistrat și Mio.Migiyama.9piese contemporane, fiind implicată și în producții de televiziune și film. Ca atare, multe dintre realizările ei pot fi găsite pe canalul YouTube.
                     
MIO MIGIYAMA – vioară
                             
Mio Migiyama a început studiul viorii la vârsta de patru ani. De-a lungul anilor i-a avut ca îndrumători, printre alții, pe Ikuyo Higuchi, Noriko Kozai, Kimitoshi Nakamura și Ciprian Marinescu. După mai multe premii de excelență, la ediția a IX-a a Concursului Kansai String Music, a câștigat Premiul Juriului. La al 12-lea Concurs Internațional de Muzică de la Osaka a cucerit Premiul de Argint, urmând ca în anul următor să obțină și Premiul de Aur. A realizat numeroase recitaluri și concerte camerale. În 2017 a interpretat Dublul concert pentru două viori în re minor de J. S. Bach, împreună cu Nagy Kálmán, la Filarmonica de Stat Oradea. În prezent este studentă la Școala de Muzică „Toho Gakuen”, la clasa prof. Seiji Kageyama.
 
                                                 
RĂZVAN SUMA – violoncel
                                 
III. 21 Razvan SumaRăzvan Suma este unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internaționale de mare prestigiu. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto. Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge - Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” - Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” - Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante competiţii de profil la care s-a făcut remarcat. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Perényi Miklós, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. A realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” - alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. În 2009, Răzvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Italia, Argentina, Coreea. În ultimii ani Kyoko.Tagawa.9Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (“RAI” Torino, “MDR” Leipzig, ”TVR” România, “Acasă” TV, Radio Berlin, Radio Bucureşti, Radio Euskadi).
                    
KYOKO TAGAWA – pian
                           
Kyoko Tagawa s-a născut în 1977 la Hyogo (Japonia) și a început studiul muzicii la vârsta de patru ani. A absolvit Universitatea de Arte din Kyoto, după care a studiat la Hochschule für Musik din Dresda, sub îndrumarea prof. Hisayuki Ohara, Kazuyo Baba, Etsuko Tazaki, Peter Rösel. În timpul studiilor din Germania a avut ocazia să susţină o serie de concerte în mai multe ţări din Europa. În 1992 a fost premiată la concursul naţional de interpretare din Japonia, iar în 2002 a concertat în duo, alături de renumitul contrabasist Săndel Smărăndescu. Repertoriul tinerei pianiste cuprinde atât lucrări din literatura pianistică solo, printre care integrala sonatelor pentru pian de Beethoven, cât şi concerte, precum şi muzică de cameră. A colaborat cu trioul de coarde al Filarmonicii din Dresda şi cu Orchestra Lamoureux. Revine pentru a cincea oară să concerteze la Filarmonica din Oradea.
                         
CIPRIAN MARINESCU – dirijor
                      
Ciprian.MarinescuNăscut în 1968 la Bucureşti, Ciprian Marinescu are o carieră muzicală ce se întinde în prezent pe două continente. A început studiul muzicii la Şcoala de Muzică George Enescu din Bucureşti la vârsta de 6 ani, la clasa profesoarei Carmen Runceanu. Sub patronajul Şcolii Enescu a realizat ca violonist primul turneu de recital în mari oraşe ale României, la vârsta de 16 ani. La 18 ani şi-a continuat studiile muzicale în cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa profesoarei Victoria Başta, apoi a urmat cursuri speciale cu prestigiosul Ştefan Gheorghiu. Educaţia sa muzicală camerală a fost completată ca membru al Cvartetului Armonia. În 1992 a fost numit concert-maestru asistent al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti şi a devenit de asemeni membru al orchestrei bucureştene Virtuozii, călătorind în turnee europene în Germania, Franţa, Italia, Spania. În 1998 a devenit membru al orchestrei Osaka Symphony (Japonia) şi membru al Cvartetului Tbilisi (şi acesta cu baza în Japonia). În 2004 a devenit concert-maestru al Orchestrei de Cameră Concertino din Bucureşti. În prezent este concert-maestru şi solist al Orchestrei de Cameră Harmonious din Osaka şi oaspete permanent al Orchestrei Filarmonice Kansai. Alături de Orchestra de Cameră Harmonious în calitate de solist a realizat 3 imprimări CD. Ciprian Marinescu este o prezenţă constantă a Madoka.Iidavieţii muzicale japoneze prin numeroasele sale recitaluri şi concerte camerale, în marile oraşe ale Japoniei, precum Osaka, Kyoto şi Tokyo. Continuând tradiţia mentorilor săi muzicali, el este şi un deosebit de căutat şi apreciat profesor de vioară şi a contribuit în această calitate la afirmarea unor remarcabile tinere talente în Japonia. Printre orchestrele cu care a concertat se numără și Orchestra Filarmonicii orădene în cadrul Festivalului Primăverii.
                       
MADOKA IIDA - pian
                               
Născută în 2009, Madoka Iida a început studiul pianului la vârsta de patru ani, sub îndrumarea lui Shihoko Yasui. Mai târziu și-a continuat studiile muzicale cu Masakazu Watanabe. De-a lungul anilor i-a avut ca îndrumători, printre alții, pe Sachiyo Yonekawa, Shohei Sekimoto și Chie Kobayashi. În 2018 a câștigat premiul I la Concursul Internațional de Muzică din Kyoto. În prezent studiază muzică de cameră cu Ciprian Marinescu.
                             
 Ayumi.Tamura.9                           
AYUMI TAMURA – vioară
                                        
Ayumi Tamura s-a născut în 1972 la Kyoto (Japonia), într-o familie de muzicieni, și a început studiul viorii la vârsta de nouă ani. A absolvit Liceul de Muzică „Kyoto Horikawa”, după care a studiat la Universtitate de Arte din Tokyo. În 1989 a câștigat premiul I la All National Japan Student Music Competition, ediția 43, iar în 2006 a fost premiată cu „Kyoto City New Artist Award”. Timp de 15 ani a studiat vioara cu profesorul Gerhart Bosse, concertmaestru al Leipzig Gewandhaus Orchestra. În prezent activează în Sakura Duo, cu care în 2000 a câștigat premiul Fundației Aoyama „Barocksaar Award”. Este membra ansamblului „Kyoto la biche”, „Osaka Bach” și a Cvartetului de coarde Kansai. Cvartetul în 2014 a obținut premiul Festivalului Cultural din Osaka, iar în 2015 premiul „Sakuyakonohana  Award” al Tadashi.Kanki.9orașului Osaka. În 2013 a participat la Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția 21. Ayumi Tamura a concertat cu New Japan Philharmonic Orchestra, Osaka Symphony Orchestra (în calitate de concertmaestru), în prezent fiind membra Orchestrei Simfonice din Kyoto.
                                
KANKI TADASHI – contrabas
                                             
Kanki Tadashi s-a născut în 1968 la Hyogo (Japonia). În 1991 a absolvit Liceul de Muzică „Osaka”. În 1992 s-a mutat în Londra, unde a studiat cu profesorul Duncan McTier. A studiat contrabasul cu Toshitake Hayashi, Kazuo Okuda, Masahiro Nishide, Yasushi Miyake, Shinji Atarashi și Gunter Klaus. În 1999 a obținut premiul II la Takatsuki Music Competition din Osaka. În calitate de contrabasist și muzician de Sayaka.Tamura.9cameră a realizat numeroase concerte în Japonia precum și în Europa. În 2013 a participat la Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția 21. În 2002 a fondat „La Bich Ensemble”. Este membru al Kyoto Symphony Orchestra și La Meli Melo Ensemble.
                                   
SAYAKA TAMURA - vioară
                                
Sayaka Tamura s-a născut în 1999 la Kyoto (Japonia) și a început studiul muzicii la o vârsta relativ târzie, de 10 ani. A absolvit Liceul de Muzică „Horikawa” din Kyoto și din 2018 este studentă la Universitate de Arte din Kyoto. Din 2011 este membra Orchestrei de Tineret din Kyoto. A ajuns finalistă la Concursul de muzică clasică și la Concurs Internațional de Muzică din Japonia. În prezent studiază cu prof. Kyoko Shikata, concert-maestru al Orchestrei Simfonice „Cologne” (WDR) și cu Katsuya Matsubara, profesor al Universității de Arte din Tokyo.
                                    
HORIA ANDREESCU – dirijor
                                        
Andeescu.1Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București. Până în 2010, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Este laureatul unor importante concursuri internaționale, precum Nicolai Malko din Copenhaga (1977) și Ernest Ansermet din Geneva (1978). A început să studieze dirijatul la Conservatorul din București, a continuat cu Hans Swarowsky și Karl Österreicher la Academia de Muzică din Viena, și s-a perfecționat cu Sergiu Celibidache la Trier și München. Între anii 1974 și 1987 a fost dirijor principal al Filarmonicii din Ploiești. Pentru interesul deosebit acordat domeniului creației contemporane i-a fost decernat Premiul Criticii la Berliner Musik-Biennale în anul 1981. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale. De-a lungul timpului a condus ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkiavik și Alabama, orchestrele radio din Viena, Hamburg, Köln, Madrid, Sofia și Ljubljana, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg, Wrocław și Nagoya. Împreună cu Virtuozii din București — ansamblul de elită pe care l-a înființat în 1988, Filarmonica George Enescu din București și Orchestra Națională Radio, Horia Andreescu a efectuat turnee extinse în Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Franța, Islanda, Israel, Italia, Ungaria și Turcia. Printre colaboratorii săi apropiați se regăsesc muzicieni de renume internațional precum Dmitri Alexeev, Boris Berezovsky, Dana Borșan, Rudolf Buchbinder, Kocsis Zoltán, Marin Cazacu, Natalia Gutman, Truls Mørk, Patricia Kopatchinskaja, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Vadim Repin, Ruha István, Alexandru Tomescu, Sharon Kam și Christian Lindberg. Bogata sa discografie acoperă o largă paletă stilistică și îmbină cu măiestrie bijuterii renascentiste și baroce, capodopere clasice și romantice și prime audiții contemporane. Ea constă în peste 60 de albume apărute la casele Olympia, Attacca, Q Disc, Marco Polo, Naxos, Bayer Records, RCA Red Seal, Hastedt, cpo, ErkiTónlist, Aksak, Electrecord și Artexim.
                              
ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU – flaut
                                 
Stefanescu.9Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, prim flautist al Filarmonicii „George Enescu” din București și solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. În 1993 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Flaut - la clasa prof. Virgil Frâncu. În anul 1995 a obţinut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. De asemenea s-a specializat cu cei mai importanți flautiști ai lumii precum James Galway, Alain Marion și Wolfgang Schultz. Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice: Premiul de excelență „Constantin Brâncuși” oferit de Marea Lojă Națională din România în parteneriat cu Academia Română, 2018; „Diploma și medalia de excelență” acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet în cadrul celei de a XXI-a ediție a Festivalului „George Enescu”, 2013; „Meritul Cultural" în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României, 2011; Premiul Clubului „Liones” pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003 ; Premiul Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj, 1987 ; Premiul I - la Concursul Internaţional „Concertino”, Praga, 1986. A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, precum și la Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne. Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu 18 K.