Avancronica de concert

Cser.Adam.kicsi 

Joi, 21 februarie 2019, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
                                                                                       
                                                                                                
În program:
 
R. Wagner: Olandezul zburător - uvertura                                                       
C. Saint-Saëns: Concert nr. 3 pentru vioară și orchestră în si minor, op. 61
A. Dvořák: Simfonia a VII-a în re minor, op. 70
               
                                                                                                       
Dirijor: CSER ÁDÁM (Ungaria)
Solist: ZALAI ANTAL – vioară (Ungaria)
 
                                                                                                                               

În programul concertului din 21 februarie vă propunem spre audiere trei lucrări semnate de cei mai iluștri reprezentanți ai romantismului. Prima lucrare este uvertura operei Olandezul zburător de Richard Wagner (1813–1883). Creatorul dramei muzicale germane a cunoscut bine opera romantică franceză. În anii petrecuţi la Paris (1840-41) a fost influenţat de operele lui Meyerbeer (spectaculozitatea scenică grandioasă) şi Berlioz (efectele pitorescului orchestral). În această perioadă (1941) finalizează opera Olandezul zburător, a cărei sursă de inspiraţie cu caracter autobiografic însumează consecinţele anilor de pelerinaj pline de aventuri. Vom continua cu Concertul nr. 3, pentru vioară şi orchestră în si minor, op. de Camille Saint-Saëns (1835—1921). Dintre cele trei concerte pentru vioară, datorită nuanţelor sale elegante, concertul nr. 3 este cel mai frecvent interpretat. Lucrarea a fost compusă în 1880 şi prezentată în 1881 de Pablo Sarasate. În încheierea concertului vă propunem spre audiere Simfonia a VII-a în re minor, op. 70 de Antonin Dvořák (1841—1904). Lucrarea a fost compusă în 1885 și executată la 22 aprilie, în același an, la St. James Hall din Londra, sub conducerea compozitorului. Lucrarea a fost compusă la invitaţia Societăţii Filarmonice londoneze.

Dirijorul invitat, Cser Ádám, a absolvit Academia de Muzică din Budapesta în 2010, la clasa dirijorului Ligeti András, urmând între timp și cursuri la Academia din Viena, cu Mark Stringer, prin bursa Erasmus. A dirijat orchestra Radioului Zalai.Antal.4Maghiar, Concerto Budapest, Orchestra „Danubia”, Orchestra Festivalului din Lucerna, Casa da Musica din Porto. Ca asistentul lui Juanjo Mena a dirijat orchestrele din Bergen și Manchester. În 2016, ca asistentul lui Fischer Iván, a lucrat cu Orchestra Festival din Budapesta, colaborând cu Leonidas Kavakos și Daniel Barenboim. Din 2012 este director muzical la Teatrul Național din Miskolc și dirijor al Orchestrei Simfonice din Szolnok.

Solistul invitat este Zalai Antal, laureat al Concursului Internațional „George Enescu” 2011. Zalai Antal este unic printre tinerii violonişti din ziua de azi: crede cu tărie în tradiţiile stabilite de marii violonişti ai secolului XX. El este descris de către Igor Oistrakh drept un „violonist excepţional, cu o tehnică perfectă, frumoasă, cu tonuri ample”. A participat la cursurile Lordului Yehudi Menuhin, Shlomo Mintz, Isaac Stern, Erick Friedman, Tibor Varga şi Lewis Kaplan. A câştigat 15 premii la competiţii internaţionale precum Competiţia Internaţională de Vioară „Rodolfo Lipizer”, Festivalul Internaţional de Vioară „George Enescu”, Competiţia Internaţională de Vioară „Regina Elisabeta” şi Competiţia Internaţională de Vioară „Paganini Moscova”.