Avancronica de concert

Horvath.Gabor.7 

Joi, 18 octombrie 2018, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert simfonic
        
                        
În program:
 
C. M. von Weber: Euryanthe - uvertură
P. I. Ceaikovski: Variaţiuni pe o temă rococo, op. 33
L. van Beethoven: Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93
        
                
Dirijor: HORVÁTH GÁBOR (Ungaria)
Solist: JAN SEKACIvioloncel
          
                        

La concertul următor vă oferim spre audiere trei capodopere. Prima lucrare este uvertura Euryanthe de Carl Maria von Weber (1786–1826). Subiectul Euryanthei porneşte de la o veche legendă franceză, din secolul al XIII-lea, pe baza căreia a fost realizat libretul de către Wilhelmine Chézy. Euryanthe este una din personajele principale, o adevărată întruchipare a inocenţei şi a devotamentului, calităţi datorită cărora cade victimă intrigii şi geloziei, dar în final este răsplătită prin binemeritata dragoste şi fericire alături de logodnicul ei. Vom continua cu Variaţiunile pe o temă rococo de Piotr Ilici Ceaikovski (1840—1893), de fapt singurul concert dedicat violoncelului de ilustrul compozitor romantic rus. Ultima lucrare a concertului este Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven (1770—1827). Lucrarea este penultima simfonie a lui Beethoven. A fost compusă aproximativ în aceeaşi perioadă cu Simfonia a VII-a, în vara şi toamna anului 1812, la Teplitz şi Linz, prima audiţie din 27 februarie 1814 a fost realizată sub conducerea muzicală a compozitorului, cu toate că Beethoven în această perioadă a fost deja aproape complet surd. Deşi Beethoven avuse greutăţi în viaţa privată, lucrarea nu oglindeşte deloc atmosfera acestei perioade umbrite din viaţa compozitorului.

Dirijorul invitat al concertului este Horváth Gábor din Ungaria. De-a lungul carierei sale a dirijat orchestre simfonice cum ar fi cele din Szombathely, Győr, Szeged, Sibiu, Miskolc, Eger, Gödőllő, Kosice; Orchestrele Simfonice MÁV, Danubia și Szent István Király; Orchestrele de Cameră Solti, Liszt Ferenc, Csíki. Din 2000 predă dirijatul la Academia Jan.Sekaci.5de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta iar din 2002 dirijatul și muzică de cameră la Liceul de Muzică „Szent István Király”. În fiecare an este conducătorul taberei muzicale din Tihany. În vara anului 2009 a predat dirijatul în cadrul programului Erasmus, organizat de Universitatea "Uppsala" din Suedia. În 2009 a fost dirijorul invitat al festivalului Central European Music, organizat la Zsolna. Din 1 ianuarie 2010 deţine funcţia de director artistic al Orchestrei Simfonice din Gödöllő. Din octombrie 2012 devine preşedintele comitetului de orchestră KÓTA. Din 2014 este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”.

Solistul invitat, Jan Sekaci, a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Oradea şi apoi la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În prezent este elev în clasa a XI-a la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. A participat la masterclass-uri susținute de: Marin Cazacu, Octavian Lup, Mihai Marica, Denis Severin, Frans Helmerson, Judith Ermert, Jacob Shaw, Raphael Pidoux. În calitate de solist a concertat cu Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea.